Wat is legionella?

Wat is legionella?

Bij het horen van het woord legionella denken veel mensen nog altijd terug aan de Legionellaramp (25 februari 1999) op de Flora  in het West-Friese Bovenkarspel. 32 mensen overleden toen aan de gevolgen van een legionella besmetting. Op de website van de Stichting Veteranenziekte, is hier alles over te vinden. Door dit voorval is de Nederlandse wetgeving voor legionella preventie één van de meest vooruitstrevende van de wereld.

Gebouweigenaren zijn door de zorgplicht in Nederland verantwoordelijk voor de beheersing en controle van legionella in het gebouw. Legionella is te beheersen door het water te laten stromen of door regelmatig met heet water te spoelen (thermische desinfectie). Het afvangen van legionella door middel van ultrafiltratie is één van de zogenoemde alternatieve preventie methoden.

Legionella is een ziekteverwekkende bacterie die in het water voorkomt. Op dit moment zijn er 52 verschillende soorten (serotypen) legionella geïdentificeerd. De meeste infecties worden veroorzaakt door de legionella pneumophila. De niet ziekmakende variant is de legionella non-pneumophila. Legionella koloniën groeien zeer snel in stilstaand water tussen de 25°C en 40°C.

Een legionella besmetting kan alleen plaatsvinden door het inademen van aërosolen met een hoge concentratie legionella. Aërosolen zijn kleine waterdruppeltjes die vrijkomen als het water wordt verneveld, zoals bij douches, fonteinen, luchtbevochtigers, airconditioning systemen, whirlpools en koeltorens. Het is dus niet mogelijk om een legionella besmetting op te lopen bij het drinken van water besmet met legionella.

De concentratie legionella in het water wordt uitgedrukt in KvE/L. Dit zijn het aantal Kolonie Vormende Eenheden. De norm van het Nederlandse drinkwater is maximaal 100KvE/L.