Ultrafiltratie

Ultrafiltratie is een techniek waarbij met behulp van een membraan alle zwevende delen tussen 0,1 en 0,001 micron uit een vloeistof worden gefilterd. Membraanfiltratie is in de basis een mechanische techniek, onder meer toegepast om bacteriën, waaronder legionella, uit water te filteren.

Ultrafiltratie wordt wereldwijd veelal toegepast in waterzuivering en de behandeling van afvalwater stromen.

Het membraan zoals door PB International toegepast heeft een porie van 0,015 micron waarmee alle bacteriën afgevangen worden.

Tijdens het filteren is het van belang om ultrafiltratie regelmatig te spoelen. Met behulp van een spoeling kunnen alle vuildelen, waaronder legionella en andere bacteriën, uit de membranen verwijderd worden.

In Nederland is het voor het filteren van legionella uit drinkwater verplicht een KIWA gecertificeerd product toe te passen. KIWA heeft een groot gedeelte van de producten van PB International volgens de verplichte BRL K14010.1 gecertificeerd. Voor de toepassing in de medische sector kan een CE medical verplicht gesteld zijn, een deel van de producten van PB International voldoet hieraan.

Omdat bij ultrafiltratie vuildelen, bacteriën en virussen gefilterd worden,  wordt aangroei van biofilm in de nageschakelde installatie verminderd.

De in de basis puur mechanische werking van ultrafiltratie is de kracht. Onafhankelijk van stroomtoevoer en disposables blijft de filterende werking altijd actief. Ultrafiltratie waterzuivering is een zeer effectieve en duurzame manier van waterfiltratie.  

Van oorsprong komt ultrafiltratie met behulp van membranen uit de nierdialyse. Hier wordt de techniek als vervanging van de nier gebruikt om vocht uit urine te filteren. Vergelijkbare filtertechnieken zijn microfiltratie, nanofiltratie en reverse osmose. Bij deze technieken is de porie groter of kleiner dan bij ultrafiltratie. In veel gevallen wordt ultrafiltratie afgekort als UF.